Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem – Madejska Weronika

Recenzja 138

Tytuł: Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem

Autor: Madejska Weronika

Wydawnictwo: Septem

Data premiery: 2017-02-13

Język wydania: polski

Forma: książka

20746629d4

Opis wydawcy:

Życie smakosza obfituje we wspaniałe wrażenia. A fantastyczne doznania kulinarne nie kończą się na jajkach i mleku!

Alergie i nietolerancje pokarmowe to dziś jedne z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych. Mleko, jajka, gluten, orzechy, owoce i przyprawy — wszystko to pewnego dnia może okazać się zakazane dla Ciebie lub Twoich bliskich. Można się wówczas załamać i skazać na życie w kulinarnej próżni. Można — ale nie trzeba! Ba, to może być nawet początek fascynującej podróży po nowych smakach i pysznych, niecodziennych ich połączeniach. Wspaniałym przewodnikiem po tej krainie jest Weronika Madejska, autorka nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestsellerowej książki „Bez glutenu. Bez wyrzeczeń”. Tym razem poprowadzi Cię przez świat wegańskich deserów na każdą porę roku.

Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki… Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha. W dodatku zdrowe, słodkie, choć bez cukru, i dające pole do popisu domowym eksperymentatorom kulinarnym. Smacznego!

Daj się ponieść przyjemności smakowania — na co dzień i od święta!

Moja opinia:

Czy da się żyć bez słodyczy?
Bez ukochanego ciasta marchewkowego, bez aromatycznych bezów
Czy też, bez smacznych naleśników na śniadanie?
Hmmm…
Może i tak, ale jakie to wówczas byłoby życie.
Napewno niesłodkie ani też nieutulone przez magię niebiańskiego raju.
Według mnie byłoby ono smutne i mdłę, pozbawione słodkiej rozkoszy szczęścia.

Zatem…
Co mają zrobić fani słodyczy, którzy są alergikami lub osobami z nietolerancją pokarmową?
Zapomnieć o smaku słodkości do końca swojego życia?
Czy może żyć w towarzystwie glutenu, ryzykując swoim zdrowiem.
Ech…
Jednym słowem – słodka katastrofa!
Ale na szczęście jest na nią roślinny sposób, który uratuje podniebienie każdego łasucha :)
A jest nim…
Poradnik „Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem”.
Czyli smaczna książka, która udowodni ci, że życie bez glutenu jest możliwe i to nawet w bardzo smaczny oraz zdrowy sposób.
Wystarczy tylko trochę wyobraźni, niezastąpionej wiedzy i kilka znanych roślinnych składników, aby twój bezcukrowy świat ponownie nabrał smaku słodkości.

Styl:

Styl autorki jest naprawdę wyśmienity. Porusza nie tylko moją kulinarną fantazję, ale i także obiecuję mi spełnienie moich wszystkich najsłodszych marzeń.
I muszę przyznać, że kiedy oglądam zdjecia tych bezglutenowych łakoci, to wtedy w moim małym brzuszku, czuję prawdziwy ogień cukrowego pożądania.
Moje kiszki grają marsza, a kupki smakowe proszą o więcej i więcej.
Jestem pewna, że takimi smakołykami zajadalibyście się bez końca, bo są one nie tylko bardzo zdrowe, ale i także pełne pozytywej energii.

Szata graficzna:

Czy ta okładka nie jest wybornie smaczna? Oczywiście, że jest!
I to nie tylko słodka, ale i także niebiańsko kusząca :)
Mmm…
Kocham babeczki czekoladowe!
Kocham torty owocowe!
I kocham…
Wszystko to, co ma w sobie szczyptę cukru, nutkę lukru oraz niepowtarzalną moc owoców i nazywa się skromnie „łakociem”.
No tak…
Taki ze mnie szalony łasuch, że gdybym tylko mogła, to zjadłabym ze smakiem okładkę tej słodkiej książki.

Podsumowanie:

„Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe roślinne historie pisane lukrem” to niesamowicie zdrowa i niebiańsko smaczna książka, która zauroczy cię nie tylko kreatywnością swoich przepisów, ale i także smakiem otulonym magią aromatycznej tęczy.

Polecam gorąco i smacznie!

Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu Septem:)

 

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>